English version | Nederlandse versie

Het nieuwe jaar, een tijd om terug te kijken op het jaar dat we (bijna) achter de rug hebben en te dromen over hoe het nieuwe jaar eruit zal zien. Dit ritueel is een zachte manier om bewust afscheid te nemen van het oude jaar, dankbaarheid te tonen, los te laten en zo ruimte te maken voor nieuwe dromen en plannen.

Dit heb je nodig

  • pen en papier
  • 3 kaarsen (maakt niet uit welke vorm of kleur)
  • optioneel: een casserole of vuurvaste pot*

Oud en nieuw ritueel

Begin met het jezelf comfortabel te maken, misschien wil je jezelf een kopje thee zitten, of je kan de playlist hieronder gebruiken om de toon te zetten. Neem een half uurtje voor jezelf om bewust in het moment te zijn en de tijd te nemen om terug te blikken.

Zet de drie kaarsjes klaar voor je, zorg er voor dat je een aansteker, 3 stukjes papier en een pen bij de hand hebt.

Terugblik

Neem hier een moment om terug te kijken naar het voorbije jaar, misschien kan je je journals of de foto’s op je telefoon gebruiken op zoek naar tastbare herinneringen.

Dankbaarheid

Schrijf nu alle dingen op waar je dankbaar voor bent, kleine momenten, lessen die je geleerd hebt het voorbije jaar, momenten waar je trots op bent… schrijf ze allemaal op op je eerste stukje papier.

Wanneer je het gevoel hebt dat je alles wat nodig was, hebt opgeschreven, neem je het stukje papier in je handen en sluit je je ogen. Denk aan (enkele van) de momenten die je hebt opgeschreven, stel je voor hoe je je toen voelde, laat het gevoel van dankbaarheid in je lijf settelen.

Plaats het stukje papier onder je eerste kaarsje, steek het kaarsje aan en zeg “dankjewel”

Loslaten

Vervolgens schrijf je alle dingen op die je wil loslaten, dingen die je niet meer dienen en die je niet wil meenemen in het nieuwe jaar. Dit kunnen kleine dingen zijn, gewoontes, situaties of zelfs mensen. Schrijf tot je het gevoel hebt dat je alles hebt opgeschreven.

Steek de tweede kaars aan, dan ga je of het papiertje verscheuren en de stukjes voor de tweede kaars leggen, of je steekt het papiertje aan met de kaars (zorg er dan wel voor dat er een raam open staat en je een vuurvaste kom bij de hand hebt om het blaadje in te laten opbranden).

Zeg “ik ben klaar om dit los te laten”, stel je voor dat al die dingen die je vasthouden je nu loslaten zodat je ruimte kan maken voor nieuwe dingen.

Creëren

Ten slotte schrijf je je dromen en wensen voor het volgende jaar op, op je laatste papiertje.

Steek het papiertje onder de derde kaars, sluit je ogen en stel je voor hoe je je gaat voelen als deze dromen en wensen uitkomen.

Steek het derde kaarsje aan en zeg “ik ben klaar om deze wensen te laten groeien”

Afsluiten

Als je wil kan je nu nog even mediteren of verder dingen opschrijven die bij je opkwamen. Het ritueel is ten einde als je kaarsjes opgebrand zijn of als je besluit om ze zelf uit te blazen.

Je kan het eerste en derde blaadje papier in je journal of in een envelop bewaren (altijd leuk om later of terug te kijken). De stukjes of assen van het tweede blaadje wil je weg doen, je kan ze eventueel ergens uitstrooien of begraven of (minder elegant maar wel effectief) in de wc doorspoelen.


Eén gedachte over “ Ritueel voor het nieuwe jaar ”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.