Ochtenden zijn voor mij pure magie, opstaan met een kopje thee en de hele wereld nog in slaap terwijl dat het zachtjes licht wordt buiten, zalig! Ochtend rituelen zijn mijn manier om de magie van de ochtend volledig tot zijn recht te laten komen. In deze blog deel ik mijn favoriete rituelen, en wie weet, misschien kunnen deze zelfs de avondmensen verleiden om de ochtend graag te gaan zien.

28754819_10214998743952989_138360261_oIntrospectie

Ik begin mijn dag sinds een paar maanden met het schrijven van “Morning Pages”. Dit zijn, zoals het woord het al zegt, pagina’s die je iedere ochtend schrijft. Het is een oefening die bij “The Artist’s Way” hoort en ik zou hem super hard aanraden aan iedereen! Het concept: je schrijft iedere ochtend 3 blaadjes vol, maakt niet uit met wat, maakt niet uit hoe maar je schrijft ze. Dit is ten eerste een heel goede manier om over je weerstand van schrijven en heel het ‘het moet perfect zijn anders is het niet goed’ te komen. En tegelijk geeft het je ook een moment om eens echt te kijken hoe je je voelt, patronen te ontdekken en te reflecteren op wat er op dat moment in je leven aan de hand is.

Je kan natuurlijk ook een andere manier vinden om even contact te maken met hoe je je voelt. De morning pages zijn zo een beetje mijn favoriete vorm van meditatie geworden, maar hieronder nog wat andere ideetjes voor als schrijven niet zo je ding is:

  • Meditatie: zet een timer, zet je neer en observeer je ademhaling of je gedachten
  • Body scan: begin de dag met je aandacht door je lijf te laten lopen en zo te kijken hoe je je voelt die dag
  • Dromen: als je je dromen nog herinnerd is het ook altijd leuk hier even bij stil te staan of over te schrijven
  • Tarot/orakel kaarten: ook een hele leuke om te kijken wat je mindset is die dag, trek 1 of enkele tarot of orakel kaarten en kijk niet alleen naar wat ze net betekenen maar vooral ook naar hoe je je daarbij voelt en welke gedachten of emoties dat bij je naar boven brengt

Inspiratie

Hoe je je dag start heeft een grote invloed op hoe de rest van de dag verloopt. Vroeger begon ik mijn dag vaak met de radio op of al scrollend online. Ik merkte dat ik daar eigenlijk niet bepaald gelukkig van werd, al die prikkels, zoveel dingen die me droef of boos maakte. Nu probeer ik eerst wat tijd voor mezelf en mijn gedachten te maken voor ik de indrukken van de buitenwereld er bij laat. Een stukje lezen uit een goed boek, de tijd nemen om stil te staan bij iets moois of even dagdromen, het is een zalig manier om de sfeer te zetten voor de dag die volgt.

Het is altijd een goed idee om een stapel met inspirerende boeken of tijdschriften ergens bij de hand te hebben (misschien zelfs vlak naast je bed) zodat je ‘s ochtends meteen iets leuk of ontroerend kan lezen. Kijk eens voor jezelf met welke boodschap je graag je dag zou starten? Zijn er boeken die je al even wil lezen maar waar je niet toe komt? Heb je nog ergens een leuke podcast staan? Of wil je misschien liever naar wat muziek luisteren of (hoe gewaagd) even in stilte zitten? Je kan zelf kiezen op welke manier en met welke vibes je je dag begint, en dat werkt het makkelijkst als je je gsm even aan de kant laat liggen en bewust iets doet!

Connectie

Ik maak het makkelijkst contact met mijn lijf door yoga te doen. Het helpt me om te landen en op te merken waar er nog spanning in mijn lichaam zit en hoe mijn energielevels voor die dag zijn. Op zoek naar een fijne yoga practice voor de ochtend, neem eens een kijkje naar de blogpost over yoga voor diepe ontspanning of gebruik deze video van een kwartiertje om je dag goed te starten. Een wandeling maken is ook een heel fijn manier om wat beweging in je lichaam te brengen en contact te maken met hoe je je voelt. Of misschien dat lopen meer jou ding is, mag ook altijd natuurlijk!

Kriebels gekregen om ook zelf een ochtend ritueel te starten? In de volgende blogpost kijken we naar de praktische dingen zoals hoeveel tijd je ervoor nodig hebt, hoe je ervoor zorgt dat je het beste uit je ochtend haalt en welke rituelen het beste bij je passen!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.